Lodowe kreacje, które zaskoczą niejedno podniebienie

Bekon, marchewka, krewetki, czerwona fasola… Sięgamy po nie najczęściej przyrządzając obiad lub kolację. Tymczasem szefowie kuchni na całym świecie łączą je z lodami! Czy to jeszcze deser?

Mariaż lodów i bekonu z nutką pikanterii

Z czym najczęściej łączymy bekon? Polacy z jajami, z których przyrządzają jajecznicę. Anglicy - serwują go w towarzystwie fasolki, zapiekanego pomidora i innymi składnikami słynnego english breakfast. Jak się jednak okazuje, bekon doskonale smakuje w towarzystwie lodów! Ten oryginalny deser doczekał się nawet kilku wydań. Tworząc go, niektórzy do ulubionych lodów dodają kawałki kandyzowanego bekonu, a skwarki doprawiają papryczkami Jalapeno lub pieprzem cayenne.  Inną propozycją są lody śmietankowe serwowane na musie z pomidorów z plasterkiem karmelizowanego bekonu i przybraniem z truskawek. Serwowane są także lody w towarzystwie karmelu i suszonej śliwki. W odpowiednich proporcjach takie słodko-słone połączenie może nadać deserowi bardziej wytrawnego smaku i być ciekawą odskocznią od codziennej słodyczy.

Polewy, posypki, pudry

Zamiast syropu malinowego – przecier pomidorowy. Zamiast cukru pudru – koperek. Lody, mango, mięta, chili - brzmi abstrakcyjnie? Taki deser może okazać się miłą niespodzianką, bo łączy w sobie słodycz, orzeźwienie i ostrość. Niezwykłe doznania smakowe są zapewnione: początkowa słodycz w trakcie jedzenia przełamana zostaje pikantnym chili, a jego ostrość złagodzona przez miętę.

Twórcy deserów prześcigają się w pomysłach na wyjątkowe, lodowe kreacje. Popularnością cieszą się na przykład lody serwowane w towarzystwie oscypka. Jak rekomendują zwolennicy tego połączenia, tworząc ten nietypowy deser najlepiej użyć lodów orzechowych, a całość wykończyć żurawiną. Kinomaniacy natomiast powinni skusić się na lody z popcornem, będące nietypowym towarzystwem domowego seansu ulubionego filmu.

- Waniliowe, truskawkowe i bakaliowe to klasyka lodów, która jest świetną bazą do eksperymentów i bawienia się dodatkami. Warto czasem gotowanie potraktować nieszablonowo i stworzyć swój własny, niepowtarzalny deser – mówi Piotr Gąsiorowski, Dyrektor Marketingu PPL Koral, właściciela marki Bracia Koral - Lody Jak Dawniej – Łączenie z pozoru niepasujących do siebie składników może naprawdę mile zaskoczyć i okazać się smacznym doświadczeniem – dodaje.

Smaki, których nie znacie

Osoby, które lubią ekstremalnie doświadczać swoje kubki smakowe, mogą eksperymentować nie tylko z lodowymi dodatkami. Przemierzając glob w lodziarniach można znaleźć także wiele zaskakujących smaków. Koneserzy lodowych smaków z pewnością pokuszą się o spróbowanie lodów ogórkowych, musztardowych, łososiowych, a nawet śledziowych! Zdecydowanym liderem w tworzeniu tych zaskakujących smaków są Japończycy. Na ich rynku dostępne są także lody z koniny, kurzych skrzydełek, wołowiny, ośmiornicy czy ryb. 

Sezon lodowy trwa cały rok. Choć latem zdecydowanie częściej sięgamy po orzeźwiające desery, także zimą i jesienią, dobierając odpowiednie składniki możemy stworzyć kompozycje, które przypomną nam najlepsze wakacyjne wspomnienia i wprowadzą do szarej rzeczywistości odrobinę koloru i smaku. Nie bez powodu w restauracjach na całym świecie szefowie kuchni zaskakują klientów lodowymi kreacjami. Wystarczy kilka na pozór niepasujących do siebie składników, et voilà!


dostarczył infoWire.pl